Beharangozó 2021. január 18., hétfő

Zoran Zekić: A kiesés nem opció

A vírushelyzetre való tekintettel online sajtótájékoztatót tartottunk a DVTK labdarúgó csapatának első 2021-es bajnoki mérkőzése előtt. Nézd meg, hogyan várja Zoran Zekić, a piros-fehérek vezetőedzője az OTP Bank Liga tavaszi küzdelmeit. A sajtótájékoztató teljes egészében visszanézhető.

Zoran Zekić: A kiesés nem opció

Kiragadott mondatok

DVTK - Mezőkövesd

"Ahogy a mérkőzés után is elmondtam, nem vagyok boldog a látottak miatt. Sok új játékos szerepelt a csapatban, de legalább látjuk, hogy milyen gondokkal küzdünk. Talán nem is láttam még edzői karrierem során ennyi hibát, mint az első félidőben. A küzdés a minimum, de ennél jobban kell játszani."

"Sosem vagyok teljesen elégedett, minden nap jobbak lehetünk. A stábommal együtt most nagyon okosnak kell lennünk, mert meg kell találnunk, melyik játékstílus felel meg leginkább a csapatnak, és melyik játékrendszerben tudják a legjobb teljesítményt nyújtani."

Általánosságban

"Mielőtt Magyarországra érkeztem, némileg ismertem a magyar labdarúgást, az FTC és a Fehérvár több nemzetközi kupamérkőzését is láttam. A DVTK-t viszont kevésbé ismertem, de az elmúlt 10 napban jobban elmélyültem a helyi viszonyokban, és látom, a DVTK egy hagyományos klub, mit jelent a városnak a csapat, és milyen rengetegen szorítanak nekünk. Ez a klub nem érdemli meg, hogy az utolsó helyen álljon. Nagy felelősség egy ilyen klub vezetőedzőjének lenni. Az előrelépéshez pozitívan kell gondolkodni, küzdeni minden nap, megmutatni a csapat karakterét, mert  anélkül nem jutunk sehová."

"Hiszek benne, hogy tavasszal jobb teljesítményt tudunk nyújtani, igazoltunk néhány új labdarúgót, és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ősszel is Diósgyőrben szerepeltek. "

"Nincs időnk, főleg nem panaszkodásra, a siker érdekében férfi módjára kell játszani, és tisztelni a klubot és a szurkolókat."

"Azért jöttem, hogy az élvonalban tartsam a DVTK-t, a kiesés nem opció számomra, ez fel sem merül bennem, és hiszek benne, hogy a játékosok, és mindenki más a klubban hasonlóan gondolkodik. Együtt erősebbek vagyunk, és az utolsó percig küzdeni fogunk. De nem csak ész nélkül harcolni, hanem az edzésen gyakoroltak szerint védekezünk, támadunk, mert mindenki érti, hogyan lehet megnyerni a mérkőzéseket."

"Egyáltalán nem ismerem a várost, az egész napot a stadionban töltöm, csak aludni járok haza. Emiatt még a szurkolókkal sem találkoztam. A klubnál pedig minden rendben van, mindenki jó munkát végez, nekünk a csapattal ugyanezt kell tennünk."

Igazolások

"Nyolc labdarúgót igazoltunk, többen már előttem érkeztek. Az újak közül néhányat jól ismerek, mert Eszéken dolgoztunk együtt. Beszéltem velük arról is, hogy maximálisan oda kell tennünk magunkat, mert mi a horvát labdarúgást is képviseljük Magyarországon."

'"A bajnokságban mi kaptuk a legtöbb gólt, ami alapos magyarázatot ad arra, miért igazoltunk ennyi védőt. Támadásban megvannak a játékosok, de a szombati találkozó is alátámasztotta, nekem olyanok kellenek, akik nem csak akkor hasznosak, amikor mi birtokoljuk a labdát, hanem akkor is, amikor az ellenfél. A védekezés nem csak azért fontos, hogy ne kapjunk gólt, hanem azért is, mert a jó védekezésből indul a támadás is. Meg kell érteni a labdarúgóknak, hogy fegyelmezett játék nélkül nincs eredmény az első osztályban."

"Őszinte leszek, nem sok olyan játékosom van, aki jelenleg 90 percet végig tud játszani a megfelelő színvonalon. A felkészülés nagyon rövid volt, mindenki fáradt. A fizikai fáradtság esetén azonban elő kell venni a lelkierőt. Nagyon sűrű a program, rövid idő alatt számos mérkőzés vár ránk, ezért mindenkinek készen kell állni a játékra. Ezért fontos a bő keret, mert ennyi találkozót nem tud végigjátszani egy csapat."

"A keret egyelőre készen van, az elsődleges erősítés belülről érkezhet, ha Polgár Kristóf vagy Hysen Memolla ismét rendelkezésre áll. Kleinheisler Lászlót szívesen látnám ismét a csapatomban, ám ő az NK Osijek egyik legfontosabb játékosa, akit nem engednek el."

"Valóban 36 tagú a keretünk, de különböző okok miatt mindig többen hiányoztak, így rendre 22-24 játékos vett részt az edzéseken. Hamarosan végig kell menni a névsoron, mert azok a játékosok, akik  várhatóan kevés lehetőséget kapnak tavasszal, azok számára megoldást kell találni, hogy játékban maradjanak, vagy a fiatalok esetében biztosítani kell a fejlődési lehetőséget számukra. "

Bennmaradás

"Mindig a bennmaradás kiharcolása a legfontosabb, mert aki bennmarad, csak az tud utána nagyobb célokat maga elé kitűzni. Már jártam hasonló cipőben Eszéken, ahol az utolsó helyen vettem át a nagy múltú csapatot. Az elmúlt két évben Tirasploban pedig minden meccset megnyertünk, ami pedig teljesen más jellegű kihívást jelentett."

"Természetesen megnéztük, hány ponttal lehetett bennmaradni tavaly, tavalyelőtt, de mi meccsről meccsre szeretnénk haladni."

"Annyira nem ismerem a magyar mezőnyt, mint a hallgatóság, de a saját csapatomat felkészítem mindenki ellen. Nem tudom melyik két csapatot fogjuk megelőzni, de az tudom, hogy végül találunk kettőt."

FTC - DVTK 

"Sok felvételt láttam az FTC-ről, még annak idején a Dinamo Zagreb elleni meccsüket is. Amióta Diósgyőrbe érkeztem, sokat segített a videoelemzőnk, minden információ rendelkezésre áll. Az FTC egy nagyon jó csapat, a legjobb Magyarországon, mi pedig az utolsó helyen állunk. Így kell felkészülnünk a találkozóra."

"Nem tudom megmondani, hány százalék esélyünk van az FTC ellen, nem vagyok bukméker."

"Minden bajnoki rajt előtt az első mérkőzés a legfontosabb, ha ezt lejátszottuk, utána következhet a második."

"Az elmúlt heti sérülteken kívül csak Molnár Gábor játéka kérdőjeles, még nincs tökéletes állapotban."