- Miért fontosak egy klub számára a nemzetközi kapcsolatok?
- Ha a magyar labdarúgás éppen fénykorát élné, akkor is hasznos lenne felmérni, hogyan dolgoznak más országokban, ezért ha lehetőségünk nyílik rá, akkor már csak szakmai kíváncsiságból is élünk vele. Az elmúlt hónapokban két, nálunk magasabban jegyzett klubnál tettünk látogatást, az olasz Internazionale vendégeként négy, a horvát Dinamo Zagrebnél egy napot töltöttünk el szakmai továbbképzés és tapasztalatgyűjtés céljából.

Bene Ferenc (Fotó: Szabó Gábor)

- Manapság a sok írásos anyag mellett komplett edzések láthatók az Interneten, miért fontos mégis, hogy személyesen utazzanak el az edzők tapasztalatszerzésre?
- Való igaz, hogy az Interneten rengeteg szakmai információ fellelhető, magam is sokat hasznosítok a többnyire angol nyelvű anyagokból. A személyes kapcsolat azonban kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, több inger éri azt, aki a pálya mellett áll, mint aki a képernyő előtt ül. Az Internél és a Dinamónál is olyan készségesen, kollegiális szeretettel fogadtak, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. Órákon keresztül beszélgettünk, ahol részletekbe menő válaszokat adtak a minket érdeklő kérdésekre.

- Kik vettek részt a tanulmányutakon?
- Milánóban Borbély Péter, Lippai József, Szentiványi József edzők, Fuhrmann Géza utánpótlás szervezési igazgató, Dr. Szűcs Ákos marketingvezető és jómagam utaztunk el, valamint Kundráth Csaba tolmácsolt. Zágrábban Árki Gábor sportigazgatóval ketten voltunk. Fontosnak tartom hozzátenni, hogy nem csak mi profitálhatunk a tapasztalatokból, hanem a klub minden szakembere, hiszen hazatértünk után a heti rendszerességű belső továbbképzésen igyekeztünk a legteljesebb módon átadni a látottakat, hallottakat.

- Mi volt az utazások célja?
- Akadémiai vezetőként a két csapat utánpótlás-nevelésének felépítése érdekelt elsősorban, edzőként pedig az edzéseken végzett munka struktúrája és az ott felhasznált módszerek. Emellett a milánói utazás a Double Pass továbbképzésének is része volt. A Double Pass elnevezésű belga cég két éve az MLSZ megbízásából felmérte a legjobb magyarországi akadémiákat. Ennek folytatásaként kidolgoztak egy átfogó szakmai tervet, amit egy féléves tanfolyam keretében adnak át. A DVTK-t Fuhrmann Géza utánpótlás szervezési igazgató és én képviselem, esetenként az adott szakterület specialistája is elkísér minket az előadásokra, például, amikor a játékosmegfigyelés került terítékre, akkor Szentiványi József is részt vett a munkában.

- Hogy nézett ki az olasz- és a horvátországi program?
- Milánóban az első este megnéztük az Internazionale - Palermo bajnokit, a további három napot a Fachetti-központban töltöttük, délelőtt hosszú órákon keresztül faggathattuk az Inter utánpótlás-nevelésben dolgozó szakembereit, délutánonként pedig edzéseket látogattunk. Zágrábban egy napot töltöttünk, ahol a kapcsolatépítésen volt az igazi hangsúly, természetesen azért ott is láttuk az első csapat és az utánpótlás edzését is.

- Mi a legfontosabb tapasztalat?
- Sok mindent mondhatnék, de kettőt emelek ki: óriási hangsúlyt kap a játékos-megfigyelői hálózat. A Dinamo kiemelkedik a többi horvát klub közül, nekik emiatt könnyebb a helyzetük, az Internek viszont kemény harcot kell vívnia a többi olasz topklubbal a tehetségekért, ennek megfelelően 35 főállású scout tartja szemmel Olaszország tehetségeit. Ebbe az irányba kell nekünk is fejlődnünk. Az edzéseken pedig feltűnően kevés volt a ki nem kényszerített hiba, így könnyebb felépíteni a tudatos szakmai munkát. Érdekes volt számomra, hogy Milánóban nincs egységes képzési irányvonal, amit mi csinálunk. Viszont az is igaz, hogy az olasz futball markáns ismertetőjegyeit minden edző ismeri, és az alapján képzi a fiatalokat, például az edzéseken látni lehetett, mekkora hangsúlyt fektetnek a területvédekezés gyakorlására. Nem véletlen, hogy az olaszok védekezése még ma is világszínvonalú. Az Inter 31 fős felnőtt keretében csak 7 olasz játékos van, de abból 5 védő és egy védekező középpályás.

- Rendszeresen megkapják a magyar klubok, hogy hiába az utánpótlás-nevelés, ha az első csapatban külföldiek játszanak. Mit mondtak erre az olaszok?
- Az Internazionale tradicionális nemzetközi klub, ahogy a neve is mutatja. Az Inter utánpótlás-nevelésének célja, hogy a Primavera-csapatba, a felnőtt csapat közvetlen utánpótlásába jussanak el a játékosok, ahonnan az aktuális vezetőedző dönti el, hogy kire számít. Az Inter Primavera csapata olyan szint, hogy aki odáig eljut, az nagy valószínűség szerint profi labdarúgóvá válik, még ha nem is biztos, hogy az Interben, vagy akár a Serie A-ban. Sokszor adnak kölcsön tehetségeket alacsonyabb osztályba, ahonnan van visszaút, ez is motivációt jelent.

- Az Internazionale neveli a fiatalokat, ugyanakkor a felnőtt csapatban alig kapnak szerepet a hatalmas eredménykényszer miatt, a Dinamo Zagreb viszont egészen más utat jár, ők kinevelik, majd eladják legnagyobb tehetségeiket.
- A horvát viszonyok sokkal közelebb állnak a magyarhoz, ott sincs kolbászból a kerítés, még ha több pályájuk is van. Nem ebben járnak előttünk, hanem humán erőforrás területén, több edzőt, köztük rengeteg specialistát alkalmaznak. Ez egy jó visszaigazolás számomra, mert mi is ebbe az irányba indultunk el, ezért hívtuk Diósgyőrbe Lippai József kapusedzőt, Kiss Zoltánt, akinek évtizedes tapasztalata van a legkisebbek képzésében. Dolgozik már a játékosok étkezéséért felelős dietetikus, szerződtetünk pszichológust. Szeretném, ha hamarosan a posztok szerinti képzéshez is tudnánk specialista edzőket alkalmazni. A két klub között az is különbség, hogy a Dinamo kiemelkedik horvát mezőnyből, így bátrabban állíthatnak fiatalokat csatasorba, akik hamarabb szereznek rutint.

- Lesz folytatása ezeknek az utazásoknak?
- Úgy tűnik, mindenképpen. Jó dolog, hogy betekintést nyertünk egy európai topklubnál folyó munkába, de több hasznot hozhat egy hozzánk közelebb álló klubtól tanulni, ezért és a földrajzi közelség, valamint a közös kulturális nevező miatt a Dinamóval szorosabb a viszony, azóta is rendkívül élő a kapcsolat. Hívtak továbbképzésre, nyári tornákról egyeztetünk akár úgy, hogy mi utazunk Horvátországba, akár úgy, hogy ők jönnek hozzánk. Tervezzük, hogy a teljes edzői kar elutazik Zágrábba, hogy személyesen lássa mindenki az ottani képzést. Az Intert sem feledjük, idén címvédőként utazhatunk a Weisz Árpád tornára, ahol ők lesznek az U16-os csapatunk egyik ellenfele, mi pedig szóban már meghívtuk őket az első Rakaczki Bence Emléktornára.

- Lehet-e, kell-e újabb kapcsolatokat kiépíteni?
- Az biztos, hogy minél több klubhoz jutunk el és minél több tapasztalatot szerzünk, az csak hozzátesz a Diósgyőrben folyó munkához, ugyanakkor jól működő partneri kapcsolatot nehéz sok klubbal ápolni, szerencsésebb, ha egy-két egyesületre koncentrálunk. A DVTK utánpótlás-nevelésében felépített játékstílus, edzésmódszer egyrészt a klub hagyományaira épül, amit a spanyol, portugál labdarúgásból vett elemek egészítenek ki, ezért az ottani edzésmódszereket alkalmazzuk a helyi sajátságokhoz igazítva. Ezért szeretnénk minél több ibériai tapasztalatot szerezni, ha lehet, személyesen is. Kiss Zoltán, az U9-nél fiatalabb korosztályok szakmai vezetője Bilbaóban töltött kétszer egy hetet, ahol a milánóihoz és zágrábihoz hasonló szívélyességgel fogadták, még a mérkőzések előtti taktikai értekezleten is részt vehetett.

- De nem csak diósgyőri szakemberek utaznak vendégségbe, hanem mi is fogadtunk vendégeket.
- A finnországi pro licences edzőképzés keretében egy korábbi csapattársam és kollégája járt Diósgyőrben, hogy nálunk teljesítse a kötelező külföldi tanulmányutat. Az itt töltött három nap alatt bemutattam nekik a létesítményt, hosszasan elbeszélgettek Szivics Tomiszláv vezetőedzővel és velem, megismerték milyen elvek alapján építettük fel a diósgyőri utánpótlás-nevelést, illetve látták az U21-es és az U17-es, valamint az első csapat bajnokiját az MTK, illetve a Pécs ellen. Egy győzelem és két döntetlen lett a mérleg, ebből a szempontból is jó élménnyel távozhattak a szakemberek. Dicsérték a körülményeket, az akadémiai felépítést és a szakmai munkát, amit jó volt hallani, már csak azért is, mert nem jellemző, hogy Magyarországra jönnének hospitálni a pro licences hallgatók. Az eredmény mindig az elvégzett munka következménye, ezért vagyok különösképpen büszke arra, hogy kollégáimmal közösen az elmúlt egy-másfél évben, mióta én vagyok a DVTK utánpótlás szakmai igazgatója, elértük azt, hogy az U21 és az U17 esetében ne a kiesésről kelljen beszélni, hanem arról, hogy mindkét korosztály a felsőházban játszik a topakadémiák ellen és egyenrangú ellenfelek vagyunk.

- De ugye nem csak a messzi távolra figyelsz?
- Tavaly is többször előfordult, hogy a megyei társklubok némelyikénél tartottam előadást a DVTK-nál folyó munkáról, ezen a héten pedig környékbeli klubok képviselőit láttuk vendégül Diósgyőrben. A régió vezérhajója a DVTK, és az lenne a szerencsés, ha a klubokban hasonló elvek szerint történne a képzés annak érdekében, hogy a legtehetségesebbek zökkenőmentesen tudják Diósgyőrben folytatni a pályafutásukat. Szerdán egy másfél órás előadás keretében vázoltam fel szakmai programunkat, majd a következő másfél órában az edzőpályák mellett nézhették meg a gyakorlati munkát is. Bízom benne, hasznos volt számukra az itt töltött délután, mindenesetre a visszajelzések pozitívak, szívesen jönnének máskor is. Rajtam nem fog múlni!

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!