Összefoglaló 2024. március 17., vasárnap

MK: Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 73-71

A Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa 2024-es döntőjében a címvédő Sopron Basket volt a DVTK HUN-Therm ellenfele. Az első negyed még a mi elképzelésünk szerint alakult, de azután inkább a soproniak akarata érvényesült, és többnyire nekünk kellett futni az eredmény után. A második félidő elképesztően izgalmas, fordulatos összecsapást hozott, amelynek végén a riválisunk örülhetett (73-71).

MK: Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 73-71


A kupadöntőhöz méltó nagyszerű hangulatban kezdődött a találkozó, a piros-fehéreket közel háromszáz drukker hangorkánja támogatta. Az első perc végén Varga Alíz szerezte a mérkőzés első kosarát, dobása három egységet ért, a másik oldalon gyorsan válaszolt Grigalauskytė, majd Jovanović 2+1-es akciójával máris mi vezettünk (3-5). Aho Nina és Varga gólváltásával folytatódott a játék, majd Milica dobott egy csont nélküli triplát, igaz, ezt a produkciót lemásolta Brooks (8-10). A negyed feléhez közeledve Ppp egyenlített ki, de Charles remek hárompontosával mégis mi vezettünk öt perc után. Brooks duplájára Monika két jó büntetője volt a válasz, majd Sitku iratkozott fel a pontszerzők közé (14-15). A 7. percben Varga szórt egy hármast, újra vezetett tehát a Sopron, aztán Charles és Böröndy gólváltását láthatta a nagyérdemű. Izgalmas volt a meccs, hol az egyik, hol a másik gárda vezetett, Jovanović duplájával és Lelik hármasával a 9. perc elején éppen a Diósgyőr (19-22). Mintegy fél perccel a negyed befejezése előtt Kányási Veronika könnyed trojkájával kialakult az addigi legnagyobb különbség (19-25).

A második negyedben fél perc kellett Charlesnak egy hármashoz, erre Sitku válaszolt egy közelivel. A 12. percben Brooks hárompontosával tovább kapaszkodott a címvédő (24-28). Völgyi Péter úgy érezte, hogy a soproniak zónája kicsit elbizonytalanította a csapatunkat, ezért egy időkéréssel próbálta rendezni a sorokat, de ez rövidtávon nem vezetett eredményre, mert hamarosan átvették a vezetést a zöld mezesek (30-28). A 15. percben nagyon kellett Lelik hárompontosa, ami véget vetett a rossz sorozatunknak, de továbbra is indiszponáltan játszottunk. A folytatásban a Sopron Basket hat pontot szerzett zsinórban, amire ismét egy Lelik-tripla volt a gyógyír (36-34). Gáspár Dávid is időt kért, Varga és Papp középtávoli dobásaival tovább nőtt a hátrányunk (40-34). Toman Dóra tovább tetézte gondjainkat, egyetlen működő fegyverünk, a hárompontos dobások voltak, Garbin keze is elsült távolról (42-37). Újabb soproni timeout után még szűk egy perc volt hátra a szünetig, ez idő alatt Toman csinált egy 2+1-es akciót, Aho Nina egy tempódobással válaszolt, mindez azt jelentette, hogy némi meglepetésre hat ponttal megnyerte az első félidőt a Sopron (45-39).

Kimaradt dobásokkal kezdődött a második félidő, másfél perc után Böröndy büntetői estek be a gyűrűbe, Nina dinamikus megindulásból szerzett könnyű kosara volt a válaszunk. Varga Alíz ellenszerét továbbra sem találtuk, ugyanakkor nagyon jól jött Kaila Charles 2+1-ese (50-44). A játékrész feléhez közelítve ritmust váltottunk és egy huszáros rohammal, Aho Nina és Grigalauskytė közeli góljaival két pontra zárkóztunk (50-48). A diósgyőri szurkolók is rákapcsoltak, amit Garbin egy a sarokból elengedett tökéletes triplával hálált meg (50-51). A diósgyőri vezetés nem törte meg ellenfelünket, Brooks és Papp találataival a Sopron lendült tovább (55-51). Két perc maradt a negyedből, és Darcee Garbin újabb nagyszerű hárompontosával egy pontra zárkóztunk fel. Sőt, Kányási is elvállalt egy távolit, és milyen jól tette, mert a labdája elsüllyedt a gyűrűben, így a mi vezetésünkkel ért véget a harmadik felvonás (55-57).

Nagyon izgalmas záró etapra volt kilátás, Sitku egyenlített, Kányási Veronika válaszul bezúzta a harmadik hármasát. Tovább hullámzott az összecsapás, erről Toman Dóra gondoskodott öt egységgel, megint a Sopron vezetett (62-60). Diósgyőri időkérés után két büntetővel Brooks megduplázta csapata előnyét, amit Charles felezett meg azonnal egy szép betörésből szerzett könnyű kosárral. Roppant kiélezett volt az összecsapás, támadásban továbbra is sokat hibáztunk. Egy Brooks-büntetőt követően viszont szépen járattuk meg a labdát, a szép támadás végén Nina süllyesztett el egy hárompontost, amivel egyenlő volt az állás (65-65). Három és fél perccel a vége előtt Garbin negyedik távolijával újra nálunk volt az előny, zengett a csarnok a diósgyőri szurkolótábor biztatásától. Ez sem zavarta meg a zöld mezeseket, mert Sitku és Brooks dupláival visszavette a vezetést a Sopron (69-68). Bő fél perccel a vége előtt Varga volt eredményes a festékből, ezzel karnyújtásnyira került a cimvédéstől a Sopron Basket. Az időkérésünk után az ellenfél térfeléről hoztuk játékba a labdát, kétszer is faultoltak a zöld mezesek, majd tíz másodperccel a lefújás előtt Milica hintett egy triplát, amellyel egyenlő lett az állás. Öt másodperccel a vége előtt Brooks eredményes volt a palánk alól, majd jött a diósgyőri timeout. A maradék kevés idő nem volt elég arra, hogy pontot szerezzünk, így a Magyar Kupát a Sopron nyerte meg (73-71).

Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa, döntő

Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 73-71 (19-25, 26-14, 10-18, 18-14)

Győr, Széchenyi István Egyetemi Sportcsarnok, 800 néző. Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Tóth Cecília, Makrai Márton.
Sopron: Papp 12, Böröndy 8, Varga A. 14/6, Sitku 10, Brooks 19/6. Csere: Jevtovic, Toman D. 10/3. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
DVTK: Aho N. 11/3, Charles 13/6, Lelik 9/9, Jovanović 11/6, Grigalauskytė 6. Csere: Kányási 9/9, Garbin 12/12, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: - Többször is vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, és visszavenni a vezetést, de olyankor nem jött az a plusz, amire szükség lett volna. Csalódott vagyok, hogy nem sikerült nyernünk.